Disclaimer: I dette innlegget tar jeg for meg engangsplast, ikke andre mer nedbrytbare alternativer. Jeg lever ikke etter trenden “zero-waste” selv, og er dermed ikke helt perfekt på dette området, men jeg har et ønske om at alle skal bli mer opplyst om valgene de tar, og hvorfor det er så viktig for fremtiden.

Hva er engangsplast?

Vi lager plast av olje eller gass. Vi tar opp oljen eller gassen fra jorda, og etterpå går oljen til forskjellige fabrikker som for eksempel lager bensin, diesel eller plast. Plast et syntetisk materiale som består av en eller flere polymerer (basisplaten) og forskjellige tilsetningsstoffer (hjelpestoffer). (snl.no). – Det vil si at plast ikke er et naturlig materiale, da det ikke brytes ned av naturen.

I dag lever vi i et bruk-og-kast-samfunn. Veldig mye av plastproduktene vi produserer i dag er laget kun for en gangs bruk, dvs plastprodukter som blir brukt en gang før det blir kastet eller resirkulert. Noen av produktene er plastposer, plastkopper, bestikk, innpakning, plastflasker, og sugerør. Markedet har gjort oss avhengig av å ha plast i og rundt alt vi kjøper. Fordelen med plast er at den bevarer ting bedre, spesielt når vi kommer til mat.

Norge legger til rette for kildesortering av plastemballasje i alle norske hjem og i næringslivet. I stede for at plasten går rett til avfallsdynga, så prøver vi å gi den et nytt liv og formål ved å sortere all plasten. Men det er fortsatt en lang vei og gå, og mange sluntrer unna. Hvor ofte tar du med deg og resirkulerer engangsplasten du bruker hver dag? Engangsplasten havner ofte i restavfall fordi vi kaster den i nærmeste søppelbøtte, eller ikke vasker den godt nok. Visste du at dersom plasten ikke blir vasket skikkelig blir den mest sannsynlig sendt til avfallsdynga? Og på dynga blir den liggende i millioner av år.

"By 2050 there will be more plastic than fish in the sea..."

Hvorfor bør det forbys?

Vi har kommet til det punktet at vi spiser av søpla vår. Med all plasten som blir produsert og lite bevissthet rundt forbruket så havner det mer og mer plast i naturen. Der ligger den å ødelegger økosystemet, forurenser dyreriket og fisken i havet. Til slutt ender den på matfatet vårt.

Plasten brytes ned til mikroplast som blir spist av sjøfugler, hval og fisk. Og siden vi er på toppen av næringskjeden blir dette en del av maten vi spiser. Vi vet fortsatt ikke hvilke konsekvenser dette vil få for oss, men det er ingen tvil om at dette er blitt et globalt problem.

All plasten vi finner langs kysten og på overflaten er bare toppen av isfjellet. På National Geographic sin juni 2018 magasinforside blir dette problemet nydelig illustrert (se bilde under). Rundt 70% av plasten i havet synker til bunns, og gudene vet hvor mye skade den gjør der. Vi er blitt ignorante. Vi tror vi kan bare kjøpe nytt, kaste gammelt, og fortsette med det.

Som sagt så er ikke vi i Norge verst. Men vi er langt i fra flinke nok. Etter et halvt år i New Zealand kan jeg bekrefte at Norge er langt renere land. Her flyter det plast og annet søppel gatelangs. Landet ligger også bak på resirkulering av plast. (I hvert fall i Hamilton). Det er nemlig begrenset på hvilken plast du kan resirkulere, noe som er veldig frustrerende! Jeg ble også sjokkerte over at de ikke har pant på plast/glassflasker, og hvor stor forskjell den ordning faktisk utgjør. Vi er veldig privilegert i Norge som har muligheten til å pante.
Så pant flasker!

"We may think we live a long way from the oceans but we don’t. What we actually do here ... has a direct effect on the oceans and what the oceans do then reflects back on us..."

Sir David Attenborough

Hva kan du gjøre?

Hvilke valg har vi forbrukere når butikkene og produsentene pakker inn alt i plast?

Jo, du kan faktisk ta enkle grep for å få ned forbruket ditt som f.eks:

-Du kan gå til innkjøp av reusable kaffe/te kopp.

-Kjøpe sugerør av metall, og tannbørste laget av bambus.

-Kjøpe q-tips i resirkulert materiale.

-I stede for å si ja til plastpose, så ta med deg bærenett når du går ut døra.

-Kjøp råvarer som er pakket i minst mulig plast.

-Man kan og presse leverandørene til å endre på innpakningen på sine produkter ved å la være å kjøpe enkelte produkter.

-Istedenfor å bare kaste alt av plastbokser kan du bruke de som blomsterpotter eller oppbevaring i hjemmet.

– Legge igjen unødig plast i butikken når du handler.


Og vær så snill! Prøv å gi de et nytt liv i hjemmet før du sender de videre til resirkulering. Ta del i ryddedager i nærmiljøet. Prøv plogging (jogging+plukk opp søppel). Ta med deg en pose på skogstur og plukk det du ser langs stien. Vær et eksempel og inspirer andre til å endre vanene sine. Det er ikke enkelt å endre vanene sine, men det er fullt mulig!

Og husk; resirkuler plasten! Gi den en sjanse til å bli resirkulert og brukt om igjen og om igjen til noe annet, før den til slutt lever sine millioner av år på avfallsdynga eller havene våre…

Hvilke tanker har du om alt styret rundt plasten? Hvilke vaner jobber du for å forbedre? 

Lovisefoto

If you have any questions you could
contact me through Instagram, or send me an email.